Vad är fullspektrum dagsljus?

Grundtanken kring fullspektrum startades för mer än 50 år sedan: US Navy forskade på metoder att få ubåtsbesättningar att må bättre under de tider de inte kom i kontakt med dagsljus.

Slutligen lyckades NASA hitta en lösning på problemet, de utvecklade lysrör med UV-ljus för att simulera naturligt dagsljus.

På 50-talet blev Dr John Ott känd när han lyckades att filma blommor som växte inomhus för en Walt Disney produktion. Initialt hade växterna inte fått blomster eller till och med vissnat eftersom de inte utsattes för dagsljus. Dr John Ott utvecklade en belysning som passade för blommor och växter.

På den tiden var dessa ljuskällor mycket dyra och få människor hade råd att köpa dem, nuförtiden när människor blir mer och mer medvetna om ljusets betydelse, har detta ändrats.

När det kommer till kritan, hur många produkter kan göra en så stor skillnad genom en sån liten förändring som att bara byta ut några lampor hemma eller i kontoret...


Att analysera Spektrum – Viva-Lites fördelar

Fullspektrumljus betyder solens fulla ljusspektrum som når oss på jorden. Vi har utvecklats under miljoner av år i detta ljus och det är inte orimligt att tänka att detta ljus är idealiskt för vår hälsa.

Och det är det. Alla vet hur det känns en solig dag i jämförelse med en grå och mulen dag. Det är stora skillnader i naturligt dagsljus och i det konstgjorda ljus vi dagligen vistas i.

När vi tittar på en lampa som vi tror avger vitt ljus, så innebär detta inte att ljusspektrat behöver innehålla regnbågens alla sju färger.

Många känner till att de färger som skapas av Tv-skärmar och dataskärmar bara är olika kombinationer av rött, grönt och blått. Men eftersom vi inte kan se varje lampas ljusspektrum så ifrågasätter vi aldrig varför vår vanliga belysning också bara visar dessa färger. Där Viva-Lites lampor och lysrörs spektrum vissar alla 7 färger visar vanlig belysning bara 3.

Men för att se bra och för att må bra så behöver vi alla delar av spektrum. Vårt mål är därför att erbjuda våra kunder balanserade ljuskällor med ett naturligt spektrum som ska efterlikna solens ljus i största möjliga utsträckning.

Light Spectrum Comparison Vanliga dagsljuslampor har ett hackigt spektrum med svarta områden där Viva-Lites spektrum har färger.
Viva-Lites spektrum är kontinuerligt och alla synliga våglängder av ljus finns representerade.


„Ljus är osynligt, det är därför vi tar det för givet, men när du öppnar ögonen ordentligt och ser hela spektrums färger så inser du att vitt ljus inte bara är vitt."

 

Margit Brusda, grundare Viva-Lite®

Varför gör ett bättre ljusspektrum skillnad?

Våra liv och arbeten har förändrats mycket de senaste 100 åren. Tidigare arbetade människor mestadels utomhus och fick därigenom solljus varje dag. Idag tillbringar vi nästan all dagtid inomhus.

  • Våra yrkesroller och samhället har förändrats, de flesta arbeten sker inomhus.
  • Kontor, skolor, shoppingcenter mm använder dubbelglasfönster och energieffektiva byggnadsmetoder vilket innebär att man stänger ute dagsljuset.


Resultatet av detta blir att vi tillbringar mindre än 10% av vår vakna tid utomhus och många av oss får inte den nödvändliga dagsdosen solljus. Vi behöver dagsljuset för att må bra både psykiskt och fysiskt. Vissa av kroppens funktioner styrs av dagsljuset och av UV ljus, dessa funktioner påverkas inte av vanlig belysning.


"Vi har till sist börjat förstå att ljus, är en näringskälla precis som mat och precis som att en obalanserad kost kan göra oss sjuka så kan en felaktig belysning göra oss sjuka, och rätt belysning kan bevara vår hälsa. Forskning inom detta område har gjort stora framsteg, men det är fortfarande en lång väg kvar att gå."


J. Ott: Risk Factor Artificial Light – Stress due to incorrect illumination

För de som oroa sig över UV strålning, så ska man inte glömma att allt handlar om dosering. Ett absolut minimum av 15 minuters dagsljus behövs för att vi ska få vår dagsliga dos av Vitamin D3. Men till och med denna minimala nivå är det svårt att uppnå i dagens samhälle och bristen på D-vitamin anses leda till flertalet kroniska sjukdomar såsom osteoporos (benskörhet)*.

"Flertalet medicinska studier har avslöjat att för flertalet kroppsliga funktioner så krävs UV-strålning."


K. Staniek: Twilight – Ecology of Artificial Brightness

Vilken av våra ljuskällor du än väljer, så innehåller alla Viva-Lites lampor och lysrör ett kontinuerligt spektrum och en färgåtergivning så lik det naturliga som möjligt.


Utöver sprektrumanalysen, en snabb titt på färgtemperaturen (i Kelvin) visar en stor likhet med dagsljuset.

 

Foto av målning taget under en normal energisparlampa med 3000K. Foto taget under Viva-Lites fullspektrumbelysning 5500K.


"Konventionell belysning kan påverka depressiva beteenden hos skolelever under vintermånaderna (humörsvängningar, energibrist, ökad aptit, irritation och andra uttryck för vinterdepression eller SAD) vilket påverkar deras inlärningsförmåga. Vid användandet av fullspektrumbelysning så minskade dessa depressiva symptom markant jämfört med användandet av vanlig belysning."

 


W. Tithof: The Effects Of Full Spectrum Light on Student Depression as a Factor in Student Learning Dissertation (Waiden University).

Läs mer:


Vi hoppas att du har uppskattat vår hemsida, vi vill gärna ta del av dina synpunkter och kommentarer.

*För mer oberoende information och forskning om D-vitaminbrist, besök Dr.Holwicks hemsida.

ord pic
day_pic
viva_pic

Jämför spektrum


Standard belysning


Solens (solljusets) spektrum


Viva-Lites Spektrum


En snabb jämförelse visar att det finns tydliga brister i den vanliga standardbelysningen i jämförelse med solljuset. Viva-Lites ljuskällor uppvisar inte dessa svagheter eftersom man utvecklat en speciell tillverkningsprocess där fokus ligger på att få ett lämnt och kontinuerligt spektrum.
Ord från ordlistan

Kelvin:

RA/CRI:
Tri-Phosphor:


Se hela ordlistan...